Anugerah Juara Lagu Ke-23

Tarikh: 18 Jan 2009
Bertempat: Stadium Putra Bukit Jalil
Di TV3 pada jam 9.00malam hingga 11.30malam.


Debaran makin terasa. Sebanyak 14 lagu yang dipertandingkan untuk merebut gelaran juara lagu ke-23. Pastinya saingan memang sengit kerana lagu-lagu yang berjaya ke final adalah lagu-lagu terbaik.
Namun, sandaran dan harapan yang tinggi diharapkan kepada peserta kelahiran Sabah iaitu Ayu OIAM dan Stacy AF serta Kumpulan Estranged yang masing-masing mahu merebut gelaran juara.

Ayu OIAM yang mempertaruhkan lagu Hanya Di Mercu diharapkan akan mencipta keajaiban dengan memberikan persembahan yang bertenaga ditambahkan lagi Vokalnya yang besar dan tinggi. Jika Ayu OIAM menang pastinya ia adalah kejuaraan keduanya selepas menjadi Juara One In A Million 2 pada tahun 2008.


Stacy AF juga bukan calang-calang orangnya. Stacy merupakan juara Akademi Fantasia 6 yang mana mempertaruhkan lagu Aku Stacy untuk AJL ke-23 kali ini. Kelincahan Stacy menari diatas pentas menjadi tarikan besar kepada peminat-peminat Stacy. Seperti Ayu OIAM, jika Stacy menang ia juga adalah kejuaraan keduanya.

Kumpulan Estranged pastinya juga kian bertapak kukuh dalam persada seni tanah air. Vokalis nya yang bernama Rich adalah bekas pelajar AF4 mempertaruhkan lagu Yang Pernah pada AJL kali ini. Rich juga baru melangsungkan perkahwinan dengan Velvet AF4 di Sabah baru-baru ini. Kumpulan Estranged merupakan Juara AJL ke-22 dengan lagu Itu Kamu yang mana sangat diminati ramai. Jika Estranged menang, tentunya ia adalah kejuaraan kali keduanya selepas menjuarainya pada AJL ke-22. Itu juga hadiah istimewa untuk isterinya Velvet.





Berikut merupakan senarai lagu-lagu yang berjaya ke peringkat akhir AJL 23 :-

1. Doa Dalam Lagu
(Etnik Kreatif)
Zahid & Heliza
Ajai
Loloq

2.
Dusta Berkalang
(Etnik Kreatif)
Aiman
Hafiz Hamidun
Ahmad Fedtri Yahya

3.
Persoalan Cinta
(Etnik Kreatif)
Farawahida
Julfekar
Ku Seman / Izza Rosley

4.
Sampai Syurga
(Balada)
Faizal Tahir
Audi Mok
Faizal Tahir

5.
Bila Nak Saksi
(Balada)
Spider
Tam (Spider)
Loloq

6.
Dingin
(Balada)
Ziana Zain
Azlan Abu Hassan
Azalea

7.
Hanya Di Mercu
(Balada)
Ayu
Aubrey Suwito
Habsah Hassan

6.
Cuba
(Balada)
Faizal Tahir
Audi Mok
Faizal Tahir

9.
Lagu Kita
Aizat
Aizat
Aizat
(Balada)

10.
Kalis Rindu
(Pop Rock)
Elyana
Aidit Alfian
Ad Samad

11.
Lagu Untukmu
(Pop Rock)
Meet Uncle Hussien
Taja,Tass,Lan
Taja, Tass

12.
Yang Pernah
(Pop Rock)
Estranged
Estranged
Estranged

13.
Aku Stacy
(Pop Rock)
Stacy
Intan Norul Azlin
Intan Norul Azlin, Layla Ismail

14.
Bukan Disini
(Pop Rock)
Sofaz
Zimi Sofaz & Ameer Sofaz
One

Hadiah yang bakal dimenangi oleh finalis AJL 23 adalah seperti berikut:-

JUARA LAGU KE 22
Trofi dan wang tunai RM 25,000

JUARA ETNIK KREATIF
Trofi dan wang tunai RM 12,000

JUARA BALADA
Trofi dan wang tunai RM 12,000

JUARA POP ROCK
Trofi dan wang tunai RM 12,000

PERSEMBAHAN TERBAIK
Trofi dan wang tunai RM 10,000

VOKAL TERBAIK
Trofi dan wang tunai RM 10,000

All the best all. :P

4 Comments:

  1. my name is KARL said...
    Hye

    dis is my 1st time ere...

    my target?? Kak Ziana with her DINGIN akan menang... Stacy pun ada potensi menang!

    hehe

    ada ms, visit my blog k
    azirulgcarl said...
    hay...karl...

    well, sy nampak mcm bias sikit sebab sy undi sabahan kan...tapi tak kira sape yg menang sy terima...

    well, ziana zain pun ada harapan juga...maklumlah vocal dia tu mantap.


    :P
    mr.syazwan said...
    menurut firasat BUAH PINGANG WAN..

    VOKAL TERBAIK = ZIANA ZAIN
    PERSEMBAHAN = FAIZAL TAHIR
    ETNIK KREATIF=PERSOALAN CINTA-FARAHWAHIDA
    BALADA = of course DINGIN - ZIANA ZAIN..
    POP ROCK= LAGU UTK MU -MEET UNCLE HUSSIEN

    JUARA LAGU- FAIZAL TAHIR.. hahaha

    KONPEM FUUUYOOO.... hahaha..

    visit my blog and follow k..
    F said...
    kalis rindu to win!

    ;P

Post a Comment



Blog ini tidak mengkhusus dalam bidang tertentu. Penulis bebas menulis apa sahaja dalam blog ini (Blog Rojak). Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa.

 

Blogger Template | Created by Adam Every