Today is 16 December was my lucky day. I was born at this date.
I had Friendster n Myspace..and when i served internet oh my goddness..my friend sent me their wish. Thanks a lot my friend. At least u still rememmber my besday.
Thanks to mary, daus, fendi, eddy and etc. I cant to put down ur name here.

So, on my besday im 22th years old. I also wish to myself that..i wont be a liar men, lazy man and whatever the ugly. huhu..i want to be a good man. That everybody want right..

Now, im still in sabah. I so happy with my family now. huhu..
Thanks mum, dad, my brothers and sisters and my friend becoz understanding me..
ok bye..

My Home

Time ni aku da ada kat kampung halaman. baru jer balik di KL ba konon. Time tulis ni aku ada kat CC. Maklumlah kat rumah xde streamex..lalaa..hari ni 3hb 12 2007..time nak daftr subjek. Pening x tau nak amik apa even ada ballance 13 jam kedit lagi..

Time aku kat CC, terjumpa pula c Arthur kawan seUniversiti d UM. Sama2 la kami daftr subjek. em..cepat giler penuh. Nasib baik ada org tolong aku dftr awal. Kuat hujan ba di KM ni..tp terpaksa juga pegi pekan..huhu..then, terjumpa lagi C Redo kawan lama masa d SMK Tandek dulu..huhu..apa pun CC ni da berubah besar.Makin maju aku nampak, makin besar dan lebih selesa la..

Lepas ni nak uruskan apa yg perlu. tak beli tiket balik KL lagi then tak pegi arkib amik bahan nak buat tesis lagi. Time aku buka FS aku, ramai kwn2 risau pasal tesis aku..danger kan..masalah besar lagi bila aku tak sempat hantar BAB 1 aku kat Lecturer aku. Habis lah aku sem depan..kena marah la nie..takotttt...

Musim hujan d KM ni harap2 la tak juga banjir. Nanti tak dapat mana2...huhu..em..yg penting lagi aku mau jumpa kawan2 aku semua..mana da dorang pegi ni? langsung tak nampak..pada hal aku dengar dorang pun balik KM juga...

Semalam aku p Cousin aku kahwin. Bestnyer dorang kahwin..semoga berbahagia hingga ke anak cucu..ok la..nak bla dulu..

Saat aku menulis blog ini aku ada kat CC. hehee. Saja nak tulis yang aku da nak balik bercuti kat kampung kat Sabah. Selama sebulan cuti sem ni rasanya xada banyak masa untuk enjoy sebab kena cari bahan untuk nak buat tesis. Maklumlah keperluas kursus yang aku amik wajib kena buat tesis. Masalah problemnya skg ni..tajuk tesis pun x kompem lagi. Macam mana tue?..masalah besar tu..sedangkan aku ada satu sem lagi..huhu..harap2 di Sabah nanti aku dapat bahan yang aku cari2.

Mulai sesi depan pulak aku da stay kat luar. Tak stay kolej lagi..huhu..sedih juga berpisah ngan kawan di kolej tu..my ex-roomate azwan dan Ron. kawan2 baik pulak ada Daus, Fendi, Poji, Jamil dll. Sejak dari first year hingga sekarang terlalu banyak pahit manis aku lalui lah. Aku join projek2 kolej, ikut aktiviti Universiti, makan makanan masakan macik Du dll. emm..mcm Ron (roomate aku) selalu cakap..kat 2nd ramai gadis cun2..huhu..

Semasa nak check out time 24hb tu, aku da amik semua2 barang2 aku bawa balik. Bila sampai kat ofice nak check out seperti biasa ada Kak Intan da Kak Su bertugas. Kak Intan yang biasanya marah bila ada urusan kat ofice tu nampaknya ok sahaja. Aku dapat check out dangan bergaya..haha..then, sempat juga meminta maaf kat mereka sepanjang ada salah silap semasa menginap di 2nd. Wajah mereka tersenyum gembira...rupanya Kak Intan tu agak comel juga bila senyum..huhu..

Semasa da habis exam ni pulak..kerja aku tengok wayang jer. Mcm2 citer aku tengok. Rasa best pulak rasanya. Tp da nak balik ni..sambung tengok sem depan pulak..huhu..sem depan harap2 ada la yag nak belanja aku lagi tgk wayang kan..haha..ni aku jer yang belanja orang..

Agak kesian pulak kawan aku c Mary..mcm2 dugaan dan cabaran yang dia lalui. Hanya aku jer yang tahu. Sebab dia bagi tau aku..haha..tu untungnya kalo understanding each others kan..kawan2 tak segan silu bagi tau perkara2 rahsia kat aku. Dont worry la..im good person punyer..haha..sabar jer Mary..nak kuar kolej pun kena saman (denda) lagi..whatever la..
Si Daus ni pulak risau gak aku..cuti sebulan ni x balik. Pas tu duduk kat rumah sewa pulak...yang lawaknya dia xbiasa duk kat sana sebab banggunan tinggi sangat. Tinggkat 12 tuee...rasa gayat dan memeningkan kepala kadang. Makan ko Penadol banyak2. Aku walaupun kat tingkat 21 tp harap2 ok jer. gayat siot...huhu..

Ok lah. ni jer dapat ku tulis di saat akhir aku kat KL ni. nanti sambung blog ni bila kat Sabah nanti. bye..

Gembiranya bila dapat tahu yang aku berjaya memasuki Universiti Malaya (UM). Memang tak pernah wujud dalam fikiran akan diterima untuk melanjutkan pelajaran ke UM. Aku berjumpa dengan guru2 ku untuk memberi tahu mereka. Semua mereka mengatakan yang UM adalah U no.1 di Malaysia dan bukan calang-calang orang yang dapat memasuki UM. Kira mereka ni hebat2 la konon. Terkejut giler aku bila dapat tahu kehebatan UM ni. Yahooooooooo.....

Dalam daerah aku (Kota Marudu), aku dapat tahu yang ada lagi orang lain yang dapat belajar ke UM. Semasa buat Medical Check-Up di Hospital Lotong, tak sangka dapat jumpa mereka yang juga akan ke UM. Rupanya kemi semua berlima. Aku, Airin, Hanafi, Mazlan dan Robin. Semua mereka ni aku baru jer kenal sebab sekolah yang berlainan. Yang bestnya pulak, kami semua terbang dalam flight AirAsia yang sama.

Aku dihantar ke Airpot oleh Mak dan Abang aku. Yang lain tak dapat ikut sebab kereta tak muat. Kira banyak jugalah pesanan yang aku dapat. Em..pesanan2 yang menyebabkan aku sedih sampai nangis nak mampus. Aku pulak rindu ngan anak2 buah aku yang seramai 15 orang tu (5 orang adik-beradik aku dah kahwin). Tapi, paling dirindui 3 orang budak nakal ni yang jadi teman bergaduh Afiq, Rafiq dan Kit. Sampai jer kat Airpot tu, aku mencari2 mana kawan2 aku tu. Akhirnya jumpa juga 3 orang kawan aku tu. Si Airin tak sampai lagi. Flight kami pulak tu jam 6.10 pagi. Sampai kat KLIA kira-kira jam 8.4o pagi.

Mana si Airin ni. Kami berempat dah mula risau. Semua orang dah dipanggil untuk masuk ke balai berlepas. Nasiblah dia sempat sampai. Kami semua masuk bersama2. Saat perpisahan bersama keluarga masing2 tu sangat menyedihkan. Aku dapat lihat semua orang nangis. So, aku pun nangis la konon (tak dapat nak kontrol macho)...haha.. em..rupanya dalam 1 flight tu majoriti student Sabah yang belajar ke Semenanjung. Sempat jugalah renung2 wajah mereka. Manalah tau mereka juga student UM..hehe..

Semasa dalam flight, aku duduk sebelah si Airin dan di belakang kami pulak si Hanafi, Mazlan dan Roben. Kami semua duduk berdekatan. Rasa nerves giler bila first time naik kapal terbang. Daripada Kota Kinabalu merentasi Laut Cina Selatan terus mendarat ke KLIA. Sepanjang di awan biru tu tawakal sentiasa. Manalah tau ada perkara yang tak elok berlaku.

"Sebentar sahaja lagi kita akan mendarat. Sila pergi tempat duduk masing2. Pakai tali pinggang keledar anda." Suara Pramugari itu memberi informasi. Alhamdulillah..aku, mereka dan semua selamat sampai. Kami melangkah masuk ke dalam KLIA. Woww..mantapnya. Lawa giler KLIA ni. Kami semua pergi ke ambil bagasi masing2. Then, kami semua ternampak sepanduk yang tertera nama Universiti Malaya sambil laungan "UM" berkali2. Lantas, kami terus menuju ke arah mereka.

Sebenarnya dalam KLIA tu semua wakil2 U lain pun ada yang datang untuk menjemput student dari Sabah dan Sarawak. Antaranya UKM, UPM, UITM, USM, UUM, UPSI dan lain2. Kami student UM berkumpul. em..ramai rupanya student Sabah dan Sarawak yang masuk UM. Sekali imbas semasa dalam flight tadi ramai UM rupanya. Kami diberitahu akan menaiki bas UM untuk ke UM. Semasa menunggu bas, kami sempat berkenal-kenalan. Dapat lah kawan2 baru.

Bas UM dah sampai. Kami semua nak bas nak ke UM. Bermulah perjalanan selama sejam lebih. Semasa dalam perjalanan aku melihat pemandangan di luar. em...bangunan semua tinggi, cantik2, dan mengagumkan. Rupanya, UM berada di tengah2 bandar Kuala Lumpur. wah..KL tu memang dah lama nak pergi. Sebelum ni just tengok KL kat TV jer. haha...memang nampak sangat kesesakan yang teruk di KL ni. Udaranya pula nampak sangat tercemar berbanding kat Sabah.

Akhirnya, sampai juga aku di UM. Teruja, nerves, takut, gembira. macam2 perasaan ada. Aku dan Airin ditempatkan di Kolej Kediaman Kedua (KK2). Hari itu dan seterusnya..UM tempat aku teruskan hidup...peace!!


Pesanan yang begitu bermakna:
"kalo sampai sana nanti jangan lupa call kami"..kata Mak aku.
"bagus2 ja sana" kata Ayah aku.
"study baik2. Kalau ada masalah kasi tau kami"..kata Kakak aku.
"makan ko banyak2 nanti kami sini baik2 ja" kata adik pempuan aku.
"Pacik tody pigi mana?"..kata anak buah aku yang baru umur 3 tahun. Sedih aku..

P/S: Cerita ini telah dipendekkan kerana terlalu panjang. Memori terindah sahaja yang sempat dicoretkan. Ada masa nanti cerita ini akan bersambung. Bagaimana pengalaman semasa Minggu Haluansiswa yang aku alami. Bagaimana pulak pengalaman pahit manis ku semasa menuntut ilmu?

Raya seperti 2 tahun lepas, masih di UM (Kuala Lumpur). Walaupun kawan2 kampus ramai yang balik kampung tapi aku buat macam biasa saja beraya di sini. Sedih tu sangat sedih. Tapi rasanya sekali skala la katakan. Aku tidak keseorangan beraya di sini. Selain rakan2 sabah yang tidak balik ke sabah (daus, gapal dll), aku ada lagi teman lain iaitu kakak dan adik2 aku. So, tidaklah sunyi sangat bahkan rasa enjoy.

Teringat pula masa raya kecil2 dulu. Aku masih ingat lagi time tu raya best giler sebab dapat baju baru, selipar baru, songkok baru dll. Time tu aku minat giler colour hijau. Pandai juga Mak aku belikan aku baju kan.

Raya time aku umur 7 tahun (1992). Aku yang baju hijau tu.Sebelah tu adik.

Raya tahun 2007 pula. Ehm..masih adakah nampak wajah aku time kecil2 dulu?..haha..yang penting still comel kan.

Raya time umur 21tahun (2007) di Universiti Malaya.



Semoga raya ni terus memberi rahmat kepada kita semua. Amin.

SALAM RAMADHAN

Sesi 2007/2008 ini genaplah kali ketiga saya berpuasa di kampus Universiti Malaya sejak saya mula masuk di UM pada Julai 2005. Tentulah ia sebuah pengalaman yang menyeronokan kerana disini saya berpuasa bersama rakan-rakan daripada seluruh Malaysia.

Seperti 2 tahun lepas, bulan ramadhan memberi faedah kepada saya. Pertama, bulan puasa ni lah bulan kita berbuat baik, bertaubat, jaga kelakuan. Iya la nanti puasa tu sekadar lapar dan dahaga je. Kedua, dapat jimat duit. Saya tinggal di Kolej Kediaman iaitu dalam Kampus. Kolej yang saya tinggal ini disediakan pakej sebuah bilik untuk 3 orang termasuk makan minum dan lain-lain. Yuran yang perlu dibayar sebanyak RM1580 untuk satu semester. Ketiga, dapat siapkan assignment yang telah diberikan semasa awal sesi lagi. Baguslah ada puasa ni, boleh berjaga sampai pukul 4 pagi. Time tu lah masa yang digunakan untuk menyiapkan assignment yang berlambak-lambak tu. Akhirnya, happy nyer semua assignment da settle.

Walaupun begitu, ada juga benda tak baik saya buat. Entah-entah puasa ku ini diterima atau tidak. Tak payah la nak cerita. Ni pulak memang biasa berlaku time puasa..semua malas pergi Kuliah. Ramai jer kawan2 yang masih tertidur kat katil tu. Dorang tak pegi kuliah beb. Tak yang penting ada kawan tolong sainkan..hehe..rahsia kita semua ni. Macamlah korang tak pernah buat kan..Lecturer tau mesti dia marah.

Apa pun, raya kali ni juga saya tidak balik kampung kat sabah..aduh sedihnya. Dan ini jugalah raya yang ketiga kali saya raya kat UM ni. Rindu nak raya bersama family kat sabah..nasib baik ada telefon. So, bermaafan guna telefon je lah..

Sesi baru 2007/08 bermula sudah semestinya salah satu acara yang ditunggu-tunggu adalah PILIHAN RAYA KAMPUS. Seperti tahun-tahun yang sudah, pilihan raya kampus bagi semua 17 IPTA akan diadakan untuk pentadbiran baru. Calon-calon semua adalah terdiri daripada mahasiswa-mahasiswi yang menuntut di Universiti masing-masing. Calon-calon ini terbahagi kepada calon umum dan calon fakulti.

Pilihan Raya Kampus menjadi medan para mahasiswa/i menonjolkan bakat mereka sebagai pemimpin di Universiti. Mungkin pada suatu hari nanti mereka ini akan menjadi pewaris pemimpin negara. Calon-calon akan memperjuangkan menefseto masing-masing untuk mendapat sokongan daripada warga kampus. Disini bermacam-macam jenis janji yang ditabur entah dapat diperjuangkan atau tidak. Sepanjang pemerhatian dengan mata kasar..cuma sedikit sahaja yang berjaya dikotakan.

Bila mengatakan pasal Pilihan Raya Kampus, Universiti Malaya (UM) pastinya menjadi tumpuan seluruh rakyat malaysia malah dunia. UM sebagai sebuah Universiti Perdana di Malaysia menjadi medan pertempuran yang hebat bagi pihak ASPIRASI (kerajaan) dan GAGASAN (pro-mahasiswa). Ia mungkin tradisi turun-temurun bagi UM kerana sejak mula ditubuhkan lagi ia sudah menjadi pusat kegiatan politik yang terkenal. Malah, ramai pemimpin-pemimpin negara dari dulu sehinggalah sekarang bekas graduan UM. Contohnya, Pak Lah, Anuar Ibrahim dan ramai lagi.

Proses pengundian dilakukan di setiap Kolej Kediaman bagi mereka yang tinggal di dalam kampus dan di DTC bagi mereka yang tinggal di luar kampus. Pada tahun ini, proses pengiraan dilakukan di DTC.

Akhirnya, ASPIRASI yang berpihak kepada kerajaan telah menang besar sekali lagi di UM. GAGASAN hanya menang beberapa kerusi. Demikianlah Pilihan Raya Kampus di UM.
Sebenarnya nak tulis banyak-banyak sebab banyak perkara yang boleh dibincangkan tapi tak apa lah nanti kena tindakan pulak..

Tanggal 9 september 2007 menjadi pentas terakhir bagi My Starz LG. Konsert final yang bersiaran langsung dari Putrajaya International Convention Center (PICC) itu menampilkan 5 peserta yang berjaya ke peringkat akhir. Mereka terdiri daripada Tasya, Bedri, Rachel, Rubisa dan Ijam. Kelima-lima mereka ternyata telah mempersembahkan persembahan yang cukup menarik.

Tv3 yang menyiarkan program realiti itu dan penaja utama adalah LG Malaysia. Kerjasama ini dilihat cukup baik kerana ia bukan sahaja mencari bakat baru dalam industri muzik tanah air malah dapat memperkenalkan produk LG sebagai keperluan hidup.

Dalam konsert grand final tersebut ternyata Rachel dan Rubisa adalah peserta yang paling bertenaga. Komen yang cukup baik diberikan oleh keempat-empat pengkritik. Kehebatan mereka dalam konsert final itu bagaimanapun tidak mendapat tempat. Manakala tiga lagi perserta adalah Tasya, Bedri dan Ijam hanyalah membuat persembahan biasa. Vocal yang menjadi aspek penting dalam markah pertandingan nampaknya tidak kelihatan oleh mereka. Ini kerana ketiga-tiga mereka masih mampunyai masalah picing dan persembahan kurang menarik. Tasya kelihatan kurang yakin, suara pecah dan lagu inggeris yang dia nyanyikan sebenarnya tidak sesuai untuk pertandingan. Walaubagaimanapun, Tasya dinobatkan sebagai Juara My Starz LG bagi musim ini. Pemilihan Tasya sebagai juara mungkin disebabkan dia seorang yang unik dan mempunyai gaya tersendiri. Tempak kedua pula adalah Bedri yang dijangka sebagai bakal juara. Bedri pada konsert final itu kelihatan hilang power kerana persembahan yang kurang menarik. Manakala Ijam pulak kelihatan biasa sahaja.

Juara menerima wang RM100 000 dan kedua menerima wang 20 000. Dan kesemua perserta akan menerima barangan LG. Cara pengadilan adalah 60% markah daripada juri dan 40% daripada SMS penonton.

Kepada Rachel dan Rubisa, kamu adalah juara sebenarnya. Persembahan kamu iaitu dari segi Vokal, penguasaan pentas, interksi dengan penonton dan duet dengan artis dengan pilihan adalah 100% perfect. Even keempat-empat juri kata kamu berdua cukup pakej untuk jadi artis. kadang kala program realiti Tv ni bergantug kepada nasib. em..kamu berdua pada malam tu sangat ayu..hihihi. Bersedialah dengan kesibukan apabila sudah menjadi artis. Memang akan banyak offer untuk kamu perform tu. Kami semua mangharapkan agar semua graduan My Starz LG ni berjaya dalam industri muzik tanah air.

Sempena FESKUM'07 ini pelbagai aktiviti menarik telah diadakan di Universiti Malaya. Salah satu yang menarik perhatian ramai ialah Mock Trial yang dilakukan oleh Mahasiswa Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya. Dalam Mock Trial yang mereka laksanakan ini, keadaan sebenar dalam Mahkamah dilakonkan oleh Mereka.Pada kali ini, mereka cuba membicarakan kes rompakan bank Malaya. Untuk lebih jelas lagi sebelum sesi pembicaraan bermula rakaman penangkapan suspek ditayangkan kepada penonton. Selepas itu, barulah sesi pembicaraan dimulakan. Suasana dewan diceriakan dengan iringin muzik setiap kali para saksi dipanggil ke kandang saksi. Sedikit berbeza dengan keadaan sebenar Makhamah kerana Mock Trial ini lebih kepada lawak jenaka. Penggunaan nama yang entah apa-apa digunakan seperti Bimbang bin Kulop, K. sani LahSaye, Dashbeautiful, Rambutan bin Bahagia dan macam-macam lagi. Unsur-unsur jenaka dapat dilihat setiap sesi soal jawab antara konsul dan saksi. Gelagat para Hakim, Polis Makhamah, Jurubahasa, tertuduh turut menceriakan suasana makhamah. Suara-suara gelak ketawa daripada penonton sentiasa kedengaran. Mock Trial pada kali ini juga berbeza pada tahun sebelumnya kerana pada kali ini ia banyak dicampurkan dengan aksi melampau(lucah) termasuklah bahasa, perlakuan oleh beberapa orang mereka. Bagi beberapa orang ia tentulah tidak menyenangkan. Walaubagaimanapun, harga tiket sebanyak Rm2.50 adalah berbaloi. Pujian harus diberikan kerana langsung tidak ada kesilapan teknikal berlaku dan kawalan teknikal itu pula cukup baik. Secara keseluruhannya ia amat menyeronokan. Lebih manis lagi apabila mahasiswa dari Fakulti Undang-undang UIAM turut hadir sebagai penonton. Kira-kira 2 jam sesi ini dilakukan akhirnya tamat pada 11.30malam. Akhir sekali, tayangan the making iaitu sesi latihan ditayangkan kepada penonton. Bersurai!

Pada 25hb Ogos 2007 bertempat di Dewan Kuliah A, Fakulti Sastera Dan Sains Sosial (FSSS) Universiti Malaya telah berlangsung Seminar anjuran Jabatan Sejarah Universiti Malaya. Seminar yang julung-julung kali diadakan ini bertajuk ''Sejarah Masih Releven" dihadiri oleh kesemua pensyarah Jabatan Sejarah, Pascasiswazah, pelajar tahun akhir dan tahun 2 Jabatan Sejarah.

Seminar yang berlangsung selama sehari ini merupakan seminar yang ditunggu oleh para pelajar jabatan sejarah. Sesi pendaftaran bermula seawal jam 8 pagi telah pun dihadiri oleh ramai hadirin. Selesai sesi pendaftran, majlis bermula pada pukul 9 pagi. Ucapan perasmian disempurnakan oleh Dekan FSSS iaitu Prof. Dr. Mohd. Radduan. Belaiu berkata, seminar sebegini amat penting kerana ia dapat membuktikan sejarah itu masih releven. Ini kerana bidang sejarah masa kini kurang diambil perhatian atas anggapan ia sudah kurang releven.

Selepas selesai acara selingan, sesi pembentangan telah dilakukan oleh hampir kesemua pensyarah Jabatan sejarah. Menariknya, pembentangan ini berdasarkan kepakaran dalam bidang masing-masing. Sesi pembentangan ada 3 sesi iaitu 2 sesi pada sebelah pagi dan 1 sesi pada sebelah petang.

Sesi pertama yang membuka tirai perbincangan amatlah menarik. Malangnya waktu 15minit diperuntukan setiap pembentang. Rata-rata pembentang tidak mempunyai masa yang cukup dan terpaksa meringkaskannya. Begitu juga dengan sesi kedua dan sesi ketiga. Isu-isu yang dibincangkan mestilah merujuk kepada kerelevanan dalam sejarah.

Sesi soal jawab yang diadakan menampakan soalan-soalan yang panas daripada student pascasiswaza@ Master. Sesi soal jawab ini membolehkan hadirin semakin jelas apakah topik yang dibincangkan.

Seminar selama sehari ini turut disediakan makanan. Bayaran yang dikenakan sebanyak Rm5 semamangnya berbaloi kerana makanan tengahari dan petang yang begitu sedap disediakan. Terima kasih.

Ternyata, kesemua yang dibentangkan adalah masih relevan. Anggapan sesetangah bidang yang menanggap sejarah sudah tidak releven adalah ternyata tidak benar. Kalau dilihat pada realitinya, sejarah menjadi rujukan bagi peristiwa masa depan. Analisis melalui sejarah yang apabila dilakukan dengan betul akan memberikan gambaran sebenar pada masa depan. Terasa pedas sekali apabila kebanyakan bidang sejarah di Universiti lain telah ditukarkan kepada unit sahaja. Bertuahnya Universiti Malaya kerana masih mengekalkan statusnya sebagai sebuah Jabatan. Sehingga kini Jabatan sejarah menjadi pusat rujukan bagi kerajan menjalankan dasarnya. Syabas UM.


Di meja pendaftaran



Pelajar tahun akhir jabatan sejarah


Hadirin yang hadir


Kenangan diabadikan bersama Prof. Andaya


Sesi pembentangan para pensyarah


Antara pensyarah yang hadir


Sesi makan. Semuanya sedap!


Pensyarah turut makan bersama.

Besurai!!

Pada 24hb 8 2007 lalu kemeriahan jelas kelihatan di Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah (KKTB), UM apabila berlangsungnya pesta buah kali ketiga. Pesta buah ini merupakan sebuah projek dibawah Kelab Kebudayaan Melayu (KKM), KKTB. Projek ini dikendalikan Saudara Aidy Azuan Afifi selaku pengarah. Ia turut dibantu oleh Ajk pelaksananya yang lain.

Pesta Buah yang dibuat di Dataran Selasih, KKTB itu turut dihadiri oleh Pengetua Kolej, penyelia-penyelia seterusnya seluruh warga KKTB. Dalam ucapan Pengetua, beliau mengatakan bahawa pesta yang sebegini amat baik kerana ia menyemai perpaduan kaum. Buah-buahan yang segar ini pula penting untuk kesihatan.

Buah-buahan yang pelbagai jenis ini ditempah khas daripada dusun buah oleh penganjur. Antaranya ialah Durian, rambutan, langsat, maggis dan sebagainya. Sememangnya buah2an yang sedap ini adalah produk tempatan kita. Ini membuktikan bahawa buah2an tempatan adalah buah yang terus digemari.

Sambutan warga kolej yang sungguh mantap dapat diperhatikan. KKTB yang dihuni oleh berbilang kaum turut dapat disatukan dalam pesta ini. Suasana riuh sahaja apabila buah2an telah diedarkan. Itu ada simbolik kepada rasa sedapnya buah dan disebaliknya juga ia tersimpul sebuah ikatan persahabatan antara semua.



Universiti Malaya sekali mencipta rekod apabila berjaya membentuk logo 50tahun kemerdekaan malaysia dengan hanya syiling 1sen dan 5sen. Kebanggan ini dilakukan oleh mahasiswa2 Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah (KK2), UM. Penghasilan logo itu adalah untuk menyahut cabaran daripada pengetua Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah iaitu Prof. Dr. M. Rajanteharan yang mahukan sambutan kemerdekaan pada tahun ini diserikan dengan kejayaan mencipta kelainan.

Sokongan yang padu turut diberikan oleh warga KKTB yang bermurah hati untuk mendermakan syiling 1sen dan 5sen mereka. Idea untuk menghasilkan logo terbesar itu turut dicetuskan oleh AJK pelaksana Minggu Kemerdekaan yang dipimpin oleh Saudara Mohd. Sadam dari Fakulti Kejuruteraan.

Beribu-ribu syiling berjaya diperolehi yang membolehkan kerja menghasilkan logo itu berjalan dengan lancar. Kejayaan ini juga menjadi lebih manis apabila akhbar popular turut datang untuk membuat liputan. Ia adalah KOSMO!, Harian Metro, Bernama dan Akhbar berbahasa Tamil.

KKTB sebenarnya seringkali membuat kebangaan bagi UM apabila seringkali membuat kelainan. Pada tahun2 sebelumnya, KKTB turut melakar rekod dengan menghasilkan bendera malaysia terbesar dengan hanya kad prepaid dan bendera malaysia terbesar dengan hanya plastik berisi aiskrim.

Semangat membara terus berkobar bagi warga KKTB yang mahukan rekod terus dicipta pada tahun seterusnya. Syabas!


Saudara Fouzi antara pencetus idea dalam menghasilkan logo ini.


Gambar tengah: Mohd. Saddam selaku pengarah projek



Ajk Pelaksana Minggu Kemerdekaan KKTB, UM


Wartawan Harian Metro dalam sesi temubual


Akhbar berbahasa Tamil turut datang untuk membuat liputan.


Rekod telah tercipta di KKTB!!

Pada malam 30hb Ogos lalu UM telah mengadakan sambatan kemerdekaan yang gilang gemilang. Pertandingan perarakan itu disertai oleh 25 kontigen yang meliputi 12 kolej kediaman, fakulti-fakulti, persatuan-persatuan dan turut disertai oleh kakitangan UM sendiri. Menariknya, sambutan yang amat menggalakan dapat dilihat dengan dihadiri ramai mahasiswa UM sendiri, kakitangan UM, pensyarah2, dan pihak media. Naib Cancelor UM, Rafiah Salim yang turut hadir pada malam tersebut ternyata berpuas hati dengan sokongan daripada semua pihak.

Pertandingan perarakan sempena kemerdekaan merupakan acara tahunan di UM. Pada tahun ini lokasi dibuat dihadapan Fakulti Pendidikan dan Fakulti Sastera dan Sains Sosial. Pada tahun2 sebelumnya, ia dibuat dihadapan Dewan Tuanku Censelor (DTC). perarakan kemerdekaan pada tahun ini juga amat bernilai kerana ia juga sempena 50th ulang tahun kemerdekaan Malaysia.

Dalam pertandingan tersebut, kesemua kontigen telah mempersembahkan persembahan yang cukup menarik untuk menarik perhatian juri. Persaingan yang sihat dapat dilihat yang membolehkan keputusan muktamad yang diumumkan diterima dengan sorakan yang mantap.
Johan telah dimenangi oleh Pusat Kebudayaan UM yang membawa persembahan yang cukup menghiburkan. Naib Johan pula disandang oleh Fakulti Undang-Undang UM. Ketiga, jatuh kepada Fakulti Sastera Dan Sains Sosial UM. Hadiah lumayan yang diterima oleh kesemua pemenang ialah Johan- RM3000, Naib Johan- RM2000, Ketiga- RM1000.



Apa yang penting adalah semangat perpaduan menjadi teras utama dalam pembangunan sesebuah negara. UM sebagai Universiti tertua turut memikul tugas untuk membentuk perpaduan nasional.


Oleh Diyanah Anuar

PERDEBATAN mengenai siapa lebih hebat, lelaki atau wanita sering menimbulkan `pertelingkahan’ antara kedua-dua jantina. Masing-masing pasti mengatakan mereka lebih bagus daripada jantina lawan.

Topik seperti ini membuatkan sesetengah wanita menjadi lebih feminis, memperjuangkan kesaksamaan jantina manakala lelaki pula lebih chauvinis; tetap merasakan mereka yang paling hebat.

Walau bagaimana ia diperdebatkan sekalipun, jawapan mahupun penyelesaian tidak pernah diperoleh.

Ketidaksefahaman sering berlaku kerana pada dasarnya, lelaki dan wanita mempunyai cara penilaian, keutamaan, peraturan dan tabiat yang berbeza.

Kajian ramai saintis menunjukkan perbezaan antara lelaki dan wanita bukan setakat biologikal. Otak lelaki dan wanita misalnya, bukan saja berlainan tetapi cara penggunaannya juga berbeza.

Wanita lebih kerap menggunakan interaksi antara hemisfera kiri dan kanan otak mereka. Sebab itulah mereka lebih mahir dalam perkara yang membabitkan kemahiran lisan dan gerak hati.

Otak lelaki pula, mempunyai pengasingan yang jelas dalam penggunaannya. Ia bermaksud, kemahiran mereka lebih kepada taakulan (daya berfikir dan membuat rumusan) abstrak dan ruang visual.

Peranan yang berlainan dalam proses evolusi kehidupan lelaki dan wanita turut membentuk tabiat yang berbeza antara lelaki dan wanita. Walaupun keadaan kehidupan sering berubah, lelaki dan wanita cenderung mengikuti `program’ biologikal masing-masing.

Dalam sesuatu hal, lelaki biasanya mempunyai arah tuju yang kukuh. Bila berdepan dengan sesuatu perkara, mereka akan mengenalpasti, mengendali dan menyelesaikan. Wanita sering melihat apa yang berlaku di sekeliling, mengesan masalah serta perubahan terutama yang membabitkan kelakuan dan penampilan.

Otak lelaki diaturkan untuk memburu, oleh itu, mereka mempunyai jarak penglihatan yang agak sempit dibanding dengan otak wanita yang berkebolehan membaca maklumat lebih banyak.

Lelaki berupaya memilih maklumat dan menyimpannya di dalam memori tapi wanita selalunya akan mengimbas maklumat berkenaan tanpa henti. Cara untuk wanita berhenti memikirkan masalah mereka adalah dengan meluahkannya dan bila wanita berkongsi masalahnya dengan lelaki, mereka bukanlah ingin mencari penyelesaian tapi hanya inginkan seseorang mendengar luahan masalah itu.

Kelebihan lelaki, mereka handal menyelesaikan masalah teknikal berbanding wanita.

Wanita mendengar dengan lebih baik, menggunakan lebih banyak perkataan ketika bercakap dan lebih berdikari dalam menyiapkan tugasan.

Selain itu, wanita juga lebih teliti dalam setiap perkara yang mereka lakukan walaupun ada di antaranya dianggap remeh segelintir orang.

Pun begitu, dalam sesetengah perkara, wanita `kalah’ kepada lelaki kerana sifat mereka yang cenderung menggunakan hati dan emosi dalam mengendalikan sesuatu perkara berbanding lelaki yang lebih mudah memberi fokus dalam sesuatu pekerjaan tanpa membabitkan soal perasaan. Ini memberi kelebihan kepada lelaki untuk menjadi pemimpin dalam sesebuah organisasi.

Namun, kekayaan emosi wanita jugalah yang membuatkan wanita lebih tabah dan tekun dalam melaksanakan tanggungjawab seperti mengandung, melahir dan menjaga anak-anak dan suami serta menguruskan rumah tangga.

Tidak hairanlah kebanyakan wanita lebih cekap menjalankan tanggungjawab sebagai ibu tunggal berbanding lelaki bapa tunggal yang selalunya `terpaksa’ mencari pengganti yang dapat membantu mereka menguruskan keluarga.

Dalam industri pengiklanan penerbitan majalah pula, kuasa dilihat masih berada di tangan wanita kerana kebanyakan iklan dan kulit majalah masih menampilkan wanita sebagai tarikannya dan `formula’ ini sememangnya menjadi.

Mungkin ada antara golongan lelaki ataupun wanita yang kurang bersetuju dengan kelebihan dan kelemahan yang diutarakan. Ada yang merasakan diri mereka berfikiran atau berkebolehan melakukan apa yang jantina lawan mereka boleh lakukan.

Hal ini mungkin ada kena-mengena dengan teori Profesor Pembangunan Psikopatologi di Jabatan Psikiatri dan Psikologi Eksperimental, Trinity College, Cambridge, United Kingdom (UK), Simon Baron-Cohen, yang menunjukkan sebilangan individu berkelakuan dan berfikir seperti jantina berlawanan.

Kajiannya mendapati 20 peratus daripada responden lelaki dan wanita mempunyai otak jantina berbeza - lelaki memiliki otak wanita dan sebaliknya; 20 peratus lagi mempunyai otak yang seimbang manakala 60 peratus mempunyai otak yang khusus mengikut jantina masing-masing.

Mungkinkah kerana ini, ada lelaki yang menonjolkan sifat dan keinginan seperti perempuan dan perempuan berkelakuan seperti lelaki?

Hakikatnya, setiap orang tidak kira lelaki atau wanita harus mengakui, terdapat wanita yang lebih bagus daripada lelaki dan begitu juga sebaliknya. Kedua-duanya mempunyai kebolehan yang serupa dalam banyak perkara.

Masa kini, pelbagai bidang kerjaya yang dulunya didominasi atau stereotaip kepada satu jantina saja, kini sudah terbuka kepada kedua-duanya.

Banyak bidang yang tidak lagi hanya dikuasai wanita tetapi turut diceburi lelaki dan ramai yang lebih berjaya daripada wanita.

Begitu juga halnya bila wanita menceburi bidang yang sebelum ini dikuasai lelaki. Ramai wanita mengatasi kebolehan dan memberikan saingan hebat kepada lelaki dalam bidang pekerjaan yang sukar dan sering dianggap hanya mampu dilakukan lelaki.

Perhatikan juga, berapa ramai lelaki yang berjaya dalam bidang masakan, fesyen, dandanan dan kecantikan dan berapa ramai wanita yang mencipta nama dalam bidang profesional serta pentadbiran negara?


Tujuh perbezaan psikologi lelaki dan wanita

  • Lelaki memahami suatu situasi secara keseluruhan dan berfikir secara global sedangkan wanita `memusatkan’ pemikiran mereka serta bergantung kepada perincian dan nuansa.

  • Lelaki adalah pembina dan pencipta. Mereka mengambil risiko dan melakukan eksperimen. Wanita pula memilih pengetahuan paling bernilai dan menurunkannya kepada generasi seterusnya.

  • Lelaki lebih berdikari dalam pemikiran tindakan manakala wanita lebih mengikut idea yang disyorkan orang lain.

  • Wanita kurang menghargai atau memuji diri mereka berbanding lelaki. Wanita sering mengkritik diri mereka dan lelaki pula sering berpuas hati dengan pencapaian diri.

  • Perkara yang memberikan kepuasan juga berbeza. Bagi lelaki, ia adalah karier dan kejayaan sedangkan wanita lebih menitikberatkan keluarga dan anak-anak.

  • Lelaki lebih memikirkan mengenai keperluan mencapai impian mereka. Wanita pula lebih menitikberatkan perhubungan berbanding perkara ini.

  • Lelaki jatuh sakit pada kekerapan yang sama seperti wanita walaupun wanita lebih prihatin terhadap kesihatan diri. Wanita menghadapi kesakitan atau kerja yang membosankan lebih baik daripada lelaki.


    Harus terima kelebihan, kekurangan diri

    PERANAN sebagai pemimpin yang sering diamanahkan kepada lelaki membuatkan penyampai radio dan pelakon, Mohd Khairul Ikhwan Rosli, 24 berbangga menjadi seorang lelaki.

    “Golongan lelaki sejak dulu lagi sering menjadi pemimpin, contohnya ketua dalam keluarga. Itu antara kelebihan bergelar lelaki.

    “Lelaki juga boleh menjaga diri sendiri dan tidak perlu terlalu bimbang mengenai keselamatan diri bila berada di luar kerana mereka menghadapi risiko ancaman yang kurang jika dibandingkan dengan wanita.

    “Kemudian, lelaki tidak perlu risau mengenai segala masalah berkaitan dengan `datang bulan’. Bila bersukan atau bersantai di pantai, lelaki bebas membuka baju mereka di depan orang ramai. Wanita tentu tak bolehkan?,” katanya.

    Dari segi penampilan, kata Ikhwan, tidak rumit bagi lelaki.

    “Bila hendak bersiap untuk ke mana-mana, lelaki tidak mengambil masa yang lama untuk bersiap. Penampilan ringkas saja pun tidak ada orang yang kisah. Kalau perempuan, dari hujung rambut sampai hujung kaki perlu dibelek.

    “Begitu juga bila mahu membeli pakaian. Tidak perlu susah-susah berfikir apa yang mahu dibeli kerana pakaian untuk lelaki ringkas saja, baju, kemeja dan seluar,” tambah beliau.

    Walaupun berbangga menjadi lelaki, Ikhwan tetap berasa kagum malah ‘cemburu’ dengan sifat yang dimiliki kaum hawa.

    “Jelas, wanita juga mempunyai kelebihan tersendiri yang tidak mampu ditandingi lelaki. Pertama sekali, pastilah keistimewaan mereka untuk mengandung dan melahirkan zuriat.

    “Selain itu, setiap wanita juga memiliki kecantikan tersendiri. Mereka juga selalunya lebih menitikberatkan kebersihan lebih daripada lelaki.

    “Dalam menguruskan rumah, mengemas dan memasak, sememangnya wanita lebih cekap daripada lelaki. Mereka juga lebih mesra dan disayangi. Dalam keluarga, anak-anak biasanya lebih rapat dengan ibu mereka berbanding bapa. Kalau menangis pun, selalunya mereka akan memanggil emak,” katanya.

    Mengenai penampilan sekali lagi, Ikhwan berkata, banyak pilihan pakaian serta aksesori untuk wanita di pasaran dan kebanyakannya boleh diperoleh dengan harga yang murah, lebih-lebih lagi kasut.

    “Memakai pakaian berimej lelaki juga tidak menjadi masalah bagi wanita tapi lain pula halnya dengan lelaki. Wanita saja yang boleh memakai kasut tumit tinggi!.

    “Wanita juga senang mendapat perhatian, apatah lagi jika mereka mempunyai paras rupa yang jelita. Dalam industri hiburan sendiri kita dapat lihat, peluang dan rezeki untuk artis wanita lebih luas berbanding artis lelaki,” katanya.

    Ikhwan turut mendedahkan satu kuasa wanita yang dapat ‘mengalahkan’ ramai lelaki.

    “Ada satu kuasa wanita yang sememangnya tidak dapat disaingi lelaki iaitu kuasa memujuk. Wanita ini memang handal memujuk.

    “Tapi, apapun kelebihan atau kelemahan yang dimiliki golongan lelaki atau perempuan, semuanya sudah dikurniakan Tuhan. Kelebihan dan kelemahan yang ada pada diri membuatkan kedua-duanya saling memerlukan serta melengkapi antara satu sama lain.”

    Perunding Perjawatan, Sazreena Wati Zainuddin, 28, pula menyatakan bertuahnya dilahirkan sebagai seorang wanita.

    Tidak pernah terlintas di fikirannya untuk menjadi lelaki walaupun ketika bersekolah dulu, beliau gemar berpakaian dan berlagak seperti lelaki.

    “Tidak ada keburukan atau kelemahan jika dilahirkan sebagai lelaki tetapi sebagai seorang manusia yang dilahirkan sebagai wanita, saya berpuas hati dengan kehidupan sebagai seorang wanita. Saya cuma mahu kehidupan normal, tiada yang luar biasa,” ujarnya.

    Kata Sazreena, banyak keuntungannya menjadi wanita. Paling menguntungkan adalah layanan istimewa yang sering diberikan kepada wanita.

    “Dalam dunia pekerjaan misalnya, wanita lebih mudah mendapat layanan istimewa jika dibandingkan dengan lelaki. Jika terbabit dalam bidang pemasaran pula, dapat dilihat, wanita biasanya lebih senang mendapatkan kontrak berbanding rakan sekerja lelaki.

    “Dari segi fizikal juga, sememangnya wanita ada kelebihannya. Maksud saya, aset yang tidak akan dimiliki lelaki. Bukan menyalahgunakan aset ini tetapi sedikit-sebanyak ia ada fungsinya tersendiri. Tetapi, kadang-kadang ada juga tidak baiknya. Saya sendiri sentiasa menjadi mangsa usikan dan ejekan sama ada daripada rakan mahupun orang yang tidak dikenali. Dipendekkan cerita, gangguan seksual. Tetapi, saya tidak kisah, mungkin kerana sudah biasa," katanya.

  • sumber: Berita Harian


    Pesta Kaamatan Peringkat Universiti Malaya 2007 magnify
    Tarikh keramat 28 Julai 2007 bertempat di Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah menjadi hari bermakna kepada para pelajar sabahan khususnya yang berbangsa kadazan dusun kerana telah berjaya menganjurkan Pesta Kaamatan Peringkat Universiti Malaya. Pesta yang diadakan setiap tahun itu telah memilih Kolej Kediaman Tuanku Bahiyah pada kali ini selepas pernah diadakan di kolej-kolej kediaman lain pada tahun sebelumnya. Terdahulu, pesta ini telah diadakan di KK12, KK8 dan lain2.

    Walaupun, pada kali ini diadakan secara simple sahaja tetapi ia tetap meriah dengan dihadiri oleh ratusan pelajar sabahan seluruh UM. Ia dimeriahkan lagi dengan kehadiran tetamu dari Indonesia, India dan lain2 di samping para VIP yang begitu sporting sekali. Selain itu, warga sabahan yang pernah belajar di UM turut datang. Malah ada yang membawa suami, isteri dan anak-anak.

    Pada malam tersebut, pelbagai persembahan kebudayaan etnik sabahan telah dipersembahan yang telah menarik perhatian ramai. Ia seperti tarian daling-daling, sumazau, magunatip, mengilok di samping fashion show yang memperagakan pakaian tradisi masyarakat suku kaum di sabah.

    Pengarah bagi Pesta ini ialah Cik Azlina Binti Sipin, 22, pelajar tahun akhir yang belajar di Fakulti Sastera Dan Sains Sosial UM kelihatan sungguh anggun bergaya dengan memakai pakaian kadazan pada malam tersebut. Cik Azlina yang duduk bersama VIP kelihatan sungguh jelita dengan senyuman yang menawan. Dalam ucapannya, dia berkata, setelah berbagai-bagai cabaran dan rintangan yang dilalui akhirnya Pesta tahunan ini berjaya juga diadakan dengan jayanya. Terima kasih yang tak terhingga kepada semua Ajk perlaksana kerana berjaya melakukan tugas dengan baik. Tambahnya lagi, diharapkan agar pesta ini dapat dilakukan setiap tahun di UM.

    Perasmi pada malam itu ialah Prof. Madya Dr. Danny Wong Tze Ken yang merupakan pensyarah di Jabatan Sejarah UM juga anak jati sabah berkata pesta kaamatan sebenarnya disambut pada bulan 5.. tapi, ini sudah bulan 7. .kita sudah lewat 2 bulan..ini menunjukkan pesta ini terus diingati sebagai warisan turun temurun. Tambah beliau lagi, kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya merasa bangga dengan kepelbagaian etnik dengan pelbagai perayaan. Perpaduan adalah aspek terpenting untuk mengelakkan sejarah hitam 1969 berulang kembali.

    Selesai sahaja sesi ucapan, majlis disajikan dengan persembahan Multimedia yang cukup mantap yang menayangkan wajah-wajah Ajk perlaksana dan aktiviti yang telah dilakukan. Multimedia ini disiapkan oleh saudara Firdaus Hinnasir. Selepas itu, majlis dipersembahkan dengan persembahan koir.


    Para VIP dan pengunjung yang hadir disambut dengan paluan alat muzik tradisional sabah. Menariknya, terdapat juga mereka yang datang dengan pakaian tradisi sabah. Ia seterusnya memberikan suasana yang sungguh menarik.

    Persatuan Bahasa Kadazan Dusun UM yang juga penganjur pesta ini cukup berterima kasih kepada Tan Sri Bernard Dompok kerana sudi sponser makanan untuk semua hadirin. Walaupun bagitu Tan Sri tak dapat hadir pada malam disebabkan ada urusan yang tak dapat dielakkan. Makanan pula disediakan oleh Katering Fakulti pendidikan UM.

    Pada malam tersebut juga telah diadakan pertandingan Sugandoi (nyanyian). Seramai 8 perserta berjaya ke peringkat akhir selepas beberapa sesi saringan pada hari sebelumnya. Semua peserta dikehendaki menyanyikan hanya lagu dusun sahaja. Pelbagai gelagat peserta dapat dilihat. Salah seorang peserta bernasib malang kerana tak dapat membawa lagi dengan baik. Sehingga terpaksa membuat nyanyian sebanyak 3 kali. Mula-mula dia lupa lirik, lepas tu salah tempoh. Dan kali ketiga barulah ok. Namun, keputusan muktamad para juri profesional memihak kepada saudara Halumi yang berjaya mendapat tempat pertama. Kedua pula, saudara Jarry dan katiga saudari Dymnah. Masing-masing membawa pulang trofi dan hadiah.

    Dalam acara mipulos (gusti tangan) telah dimenangi oleh saudara Wilson dan kedua pula dimenangi saudara Cyril. Acara mipulos merupakan acara tradisi sempena pesta kaamatan yang disambut oleh kaum kadazan dusun. Pemenang bagi pakaian tercantik pula dimenangi oleh saudara Girl yang memakai pakai tradisi kadazan dusun yang bersulam benang merah.

    Dihujung majlis, para VIP dan pengunjung yang hadir sempat menari tarian sumazau diiringi oleh lagu dusun. Para VIP kelihatan begitu sporting sambil enjoy menari tarian sumazau. Ia sebagai tanda berakhirnya majlis. selepas itu, diadakan sesi bergambar VIP bersama Ajk Perlaksana Majlis. Ribuan terima kasih juga diucapkan kepada saudara Firdaus dan Wilson yang bertungkus lumus menjaga soundsystem majlis. Ini membolehkan majlis berjalan dengan lancar.

    Secara keseluruhannya, pesta ini adalah berjaya dilaksanakan. Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua yang terlibat. Jumpa lagi di tahun hadapan.

    Blog ini tidak mengkhusus dalam bidang tertentu. Penulis bebas menulis apa sahaja dalam blog ini (Blog Rojak). Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa.

     

    Blogger Template | Created by Adam Every