Persidangan Kebangsaan Orang Asli Selepas 50th Kemerdekaan Negara: Sumbangan dan Pencapaian Dalam Pembangunan Negara, 19-20 November 2008, bertempat di Muzium Seni Asia Universiti Malaya.


Syabas kepada semua yg terlibat dalam menjayakan persidangan yg gempak ini. well, aku just urusetia je dalam persidangan ini. tapi..penat juga la walaupun 2hari je ia berlangsung.

Sebenarnya sejak awal lagi aku dah diajak untuk membantu dalam proses menguruskan persidangan tentang Orang Asli ini. Pada mulanya aku banyak bantu tapi..tiba2 aku jadi busy. So, tak dapat nak tolong lagi. Tapi last2..seminggu sebelum persidangan ini berlangsung aku diberitahu bahawa aku telah dilantik sebagai urusetia. Kerjanya sebagai mengurus pendaftaran semua peserta, pembentang dan modereter.


My tag untuk persidangan ni..


Hari Pertama (19hb)
Pada tarikh 19hb November tu...aku bangun awal pagi. Majis start jam 9am. Tapi sebagai urusetia kena hadir pada jam 8am. wah, dapat jga bangun awal. cepat2 siap terus pegi bus stop. Nak naik bas ppegi UM tapi lambat giler. So, aku naik teksi lah. Sampai la di UM. Tambang teksi rm5.30. hehehe...Akhirnya sampailah kat Muzium Seni Asia UM.

Saat jam 8.40am mcm tu kami telah bersedia dengan kehadiran hadirin.Bingung juga la..sebab ramai sangat yg hadir. Nasib baik ada juga yg sama2 dengan aku untuk jaga pendaftaran tu. semua yg hadir tu pula bukan calang2 orang nya...ada menteri, datuk, datin, lecturer, student dan lain2. Kena ikut protokol lah kiranya. hehe.

Cik Mary berkata sesuatu kepada urusetia.


Di meja pendaftaran.

Selepas semuanya selesai..upacara perasmian dimulakan. Ucapan alu-aluan dilafazkan. maka dengan rasminya bermulanya Persidangan Kebangsaan Orang Asli Selepas 50th Kemerdekaan Negara: Sumbangan dan Pencapaian Dalam Pembangunan Negara. Majlis yg dirancang dengan rapi nampaknya berubah disebabkan ada beberapa masalah ketidakhadiran. tapi itu adalah perkara biasa dan dapat diatasi.

Pada hari pertama, sebanyak 5 sesi pembentangan telah diadakan. Isu2 menarik dapat diutarakan oleh para pembentang. sepanjang semua sesi, aku jadi penjaga masa. Senang je jaga masa. aku diberikan lonceng. masa pembentang sebanyak 20minit. Bunyikan lonceng sekali sebelum 5minit tamat pembentangan dan bunyikan dua kali apabila masa tamat. Puas juga la membunyikan lonceng. hehe.







(Gambar di atas adalah gambar para mordereter dan para pembentang semasa hari pertama)

Sesi pembentengan masa hari pertama akhirnya berakhir pada jam 6pm. Semua begegas balik ke tempat penginapan masing2 kerana pada malamnya telah diadakan dinner sempena persidangan ini yg bertempat di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya. Kami sebagai urusetia kena pergi ke Hotel lebih awal untuk melakukan set up supaya majlis berjalan lancar. Kami menaiki bas khas yg disediakan oleh Jabatan Muzium Malaysia utk ke hotel. Walaupun tak sempat mandi tapi...aku ada membawa baju utk dipakai masa dinner tu. Temanya adalah baju batik. Best la dinner ni..makanan pun sedap. Majlis bermula pada jam 8.50malam. Selepas diadakan ucapan alu-aluan maka pada jam 9.30malam acara yg dinantikan iaitu menjamu selera dimulakan. hehe..sedapnya. Sambil menjamu selera majlis dihiburkan oleh persembahan kebudayaan daripada Orang Asli yg sangat2 mengagumkan.

















(Gambar di atas adalah suasana semasa Diner di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya)


Hari Kedua (20hb November)

Hari kedua nampaknya berjalan dengan lancar. Sebab segala urusan yg penting sudah diselesaikan pada hari pertama. Sesi pertama berlangsung pada jam 9am. Hari kedua cuma menumpukan kepada sesi pembentangan. Sebanyak 4 sesi pembentangan diadakan dan ia agak menarik. Isu2 tentang Orang Asli terus hangat diperkatakan ( tak nak ulas la apa yg dorang bincang).







(Gambar semasa hari kedua)

Well, pengurusan masa memang baik. Jangkaan masa utk tamat pada jam 5.30pm akhirnya tepat. Keluar2 jer dari Muzium Senia Asia tu rupanya kat luar kuat giler hujan. Tapi...akhirnya berhenti. Balik rumah terus.













(gambar sekitar persidangan)


Terima Kasih kepada semua yg terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung. Semoga bertemu lagi di lain masa. Isu tentang Orang Asli haruslah dilihat dalam pelbagai aspek. Mereka harus mendapat hak yg wajar untuk terus meneruskan kehidupan. Sampai berjumpa lagi ye.

10 perkara sepanjang persidangan:
1. Cik Mary yg orangnya lawak tiba2 jadi garang semasa persidangan
2. Suasana bilik pembentangan sungguh sejuk. Ramai yg menggigil kesejukan. Mcm kat kutub jer. hehe..
3. Hamidah yg bertugas sebagai juru lapor sesekali terbatuk2. Selesema.
3. Micropon mengalami kerosakan. Tapi masih ok.
4. Persembahan orang asli begitu menarik.
5. azirul (penulis blog ini) bertugas jaga masa sepanjang persidangan.
6. Masa dinner senator tiba2 pitam.
7. Semasa menyanyi lagi negara ku..cik mary berlari keluar dewan.
8. Makanan dinner sungguh lazat sekali.
9. Cik Mary yg berbangsa kadazan dikatakan berbangsa Orang Asli. hehe
10. Semuanya adalah menyeronokan.

2 Comments:

  1. ms.mARy said...
    haha...original comment from ms. marry lalim

    Cik Mary yg orangnya lawak tiba2 jadi garang semasa persidangan
    (=haha..serius buat keja ba)

    Semasa menyanyi lagi negara ku..cik mary berlari keluar dewan.
    (=Sbnrnya..saya panik tngok org pengsan time tu...nasib baik saya pun x pengsan..sempat juga saya kuar cari manager..hehe)

    (Makanan dinner sungguh lazat sekali.)
    =Pandai kan saya memasak...hehe

    (Cik Mary yg berbangsa kadazan dikatakan berbangsa Orang Asli. hehe)= mo lali saya dgr..hehe)

    (azirul (penulis blog ini) mengucapkan terima kasih kepada Cik mary...hehe..=ucapan terima kasih masih dalam proses penerimaan data..hehe)
    midau_midah said...
    Hamidah yg bertugas sebagai juru lapor sesekali terbatuk2. Selesema.
    (hahaha sy ndak dpt tahan time 2. terus sy kluar p tandas..nnt mganggu ketenteraman awam plak, ndak selesa nnt..heheehe)

    Cik Mary yg orangnya lawak tiba2 jadi garang semasa persidangan
    (sy pun tkejut ada masa 2 c mary humban kertas,heheh..sbar mary..)

Post a Comment



Blog ini tidak mengkhusus dalam bidang tertentu. Penulis bebas menulis apa sahaja dalam blog ini (Blog Rojak). Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa.

 

Blogger Template | Created by Adam Every