Influenza : Dua kelas SMK Abdul Rahim 2, Kudat, Sabah ditutup

PUTRAJAYA: Dua kelas di Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahim 2, Kudat, Sabah ditutup semalam berikutan penularan Influenza A (H1N1) di sekolah berkenaan, membabitkan 125 murid dan guru diarah untuk kuarantin di rumah.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata penularan wabak itu adalah daripada seorang guru berumur 24 tahun di sekolah berkenaan, yang bercuti ke Istanbul selama 17 hari, kembali ke Malaysia pada 18 Jun lalu dan kembali mengajar pada 22 Jun 2009.

"Beliau hanya menunjukkan gejala demam dan batuk pada 23 Jun, telah pergi mendapatkan rawatan di Hospital Kudat pada hari sama, kemudian dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu dan disahkan positif H1N1 semalam," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata lapan ahli keluarganya turut dikuarantin di rumah dan kes itu menyumbang kepada 14 kes baru wabak H1N1 yang dilaporkan di Malaysia hari ini, yang terdiri daripada 13 kes import dan satu kes jangkitan tempatan.

Katanya ini menjadikan jumlah terkumpul kes H1N1 sehingga pukul 8 pagi ini berjumlah 105 kes iaitu 90 kes import dan 15 kes jangkitan tempatan. Tiada kematian dilaporkan.

Mohd Ismail berkata 14 kes baru itu adalah 10 kes melibatkan warganegara Malaysia dan empat melibatkan warga asing, Australia (tiga) dan Filipina (satu).

Katanya 13 kes import melibatkan mereka yang melawat bandar di negara terjejas dengan wabak H1N1 iaitu Melbourne (5), London (3), Phuket (2), Manila (1), Istanbul (1) dan Singapura (1) manakala satu kes jangkitan tempatan melibatkan kes warga tempatan.

Beliau berkata jumlah sekolah atau institusi latihan yang sedang dikenakan tindakan tutup keseluruhan sekolah kekal empat buah, melibatkan 2,300 pelajar, guru dan petugas.

Katanya jumlah murid yang terlibat dalam penutupan kelas termasuk dua kelas yang ditutup selama tujuh hari di Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahim 2, Kudat, Sabah ialah seramai 625 orang.

Semua ibubapa hendaklah memastikan anak-anak mereka yang dikenakan tindakan kuarantin di rumah berada di rumah dan tidak pergi ke tempat-tempat awam bagi mengelak berlakunya jangkitan tempatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata penularan wabak itu adalah daripada seorang guru berumur 24 tahun di sekolah berkenaan, yang bercuti ke Istanbul selama 17 hari, kembali ke Malaysia pada 18 Jun lalu dan kembali mengajar pada 22 Jun 2009.

"Beliau hanya menunjukkan gejala demam dan batuk pada 23 Jun, telah pergi mendapatkan rawatan di Hospital Kudat pada hari sama, kemudian dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu dan disahkan positif H1N1 semalam," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata lapan ahli keluarganya turut dikuarantin di rumah dan kes itu menyumbang kepada 14 kes baru wabak H1N1 yang dilaporkan di Malaysia hari ini, yang terdiri daripada 13 kes import dan satu kes jangkitan tempatan.

Katanya ini menjadikan jumlah terkumpul kes H1N1 sehingga pukul 8 pagi ini berjumlah 105 kes iaitu 90 kes import dan 15 kes jangkitan tempatan. Tiada kematian dilaporkan.

Mohd Ismail berkata 14 kes baru itu adalah 10 kes melibatkan warganegara Malaysia dan empat melibatkan warga asing, Australia (tiga) dan Filipina (satu).

Katanya 13 kes import melibatkan mereka yang melawat bandar di negara terjejas dengan wabak H1N1 iaitu Melbourne (5), London (3), Phuket (2), Manila (1), Istanbul (1) dan Singapura (1) manakala satu kes jangkitan tempatan melibatkan kes warga tempatan.

Beliau berkata jumlah sekolah atau institusi latihan yang sedang dikenakan tindakan tutup keseluruhan sekolah kekal empat buah, melibatkan 2,300 pelajar, guru dan petugas.

Katanya jumlah murid yang terlibat dalam penutupan kelas termasuk dua kelas yang ditutup selama tujuh hari di Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahim 2, Kudat, Sabah ialah seramai 625 orang.

Semua ibubapa hendaklah memastikan anak-anak mereka yang dikenakan tindakan kuarantin di rumah berada di rumah dan tidak pergi ke tempat-tempat awam bagi mengelak berlakunya jangkitan tempatan.


Sumber : mStar.com

2 Comments:

  1. FL Feinier said...
    wa, gila lah.. hebat ni SMK Abdul Rahim.. ada H1N1... wakaka.. silaka... popular terus dorang oh....gila...gila..
    azirulgcarl said...
    yah bah... aduuiii.. dekat2 sudah dengan KM tu.. habis la kalau terjangkit. tapi di KL ni pun sy risau gilaaa... sebab banyak kes betul. jalan2 pun nda berapa nak berani...

Post a Comment



Blog ini tidak mengkhusus dalam bidang tertentu. Penulis bebas menulis apa sahaja dalam blog ini (Blog Rojak). Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa.

 

Blogger Template | Created by Adam Every